**IBPS Clerk Time and Work Questions:**

Download IBPS Clerk Time & Work Questions PDF

75 IBPS Clerk Mocks – just Rs.199

IBPS Clerk Free Mock Test-2018

Download all IBPS clerk questions and answers PDF.

Practice IBPS Clerk Computer Awareness online testsĀ and download all GK ebooks for Banking exams

**Question 1:
**

Harish, Dilip and Asha start running around a circular stadium and complete one round in 27 s, 9 s and 36 s respectively. In how much time will they meet again at the same point?

a) 1 min 48s

b) 2 min 36 s

c) 3 min 11 s

d) 2 min 25 s

e) None of these

**Question 2:
**

Three friends J K and L jog around a circular stadium and complete one round in 12, 18 and 20 seconds respectively In how many minutes will all the three meet again at the starting point ?

a) 5

b) 8

c) 12

d) 3

e) None of these

**Question 3:**

The speed of boat when travelling downstream is 32 km/hr whereas when travelling upstream it is 28 km/hr. What is the speed of the boat in still water ?

a) 27 km/hr

b) 29 km/hr

c) 31 km/hr

d) Cannot be determined

e) None of these

100 Free GK tests for Banking (Download App)

**Question 4:
**

A 200 meter long train crosses a platform double its length in 36 seconds What is the speed of train in kmph ?

a) 60

b) 48

c) 64

d) 66

e) None of these

**Question 5:**

A truck covers a distance of 360 Km in 8 h. A car covers the same distance in 6 h What is the respective ratio between the speed of the truck and the car ?

a) 3:5

b) 3:4

c) 1:2

d) 4:5

e) None of these

**Question 6:
**

Parag walks 226 m everyday How many Kilometers will he walk in five weeks ?

a) 6.57

b) 7.91

c) 8.23

d) 9.41

e) None of these

DownloadĀ IBPS Clerk Prelims Question Paper 2016 PDF

**Question 7:**

Riya Manasvi and Pintu start running around a circular stadium and complete one round in 24 s, 6 s and 14 s respectively. In how much time will they meet again at the starting point ?

a) 1 min 32 s

b) 4 min 8 s

c) 3 min 25 s

d) 2 min 48 s

e) None of these

**Question 8:
**

A 240 m long train crosses a platform twice its length in 2 min what is the speed of the train?

a) 8 m/s

b) 4 m/s

c) 6 m/s

d) Cannot be determined

e) None of these

**Question 9:
**

A train 350 m long takes 36 seconds to cross a man running at a speed of 5 km/h in the direction opposite to that of train. What is the speed of the train?

a) 30 km/h

b) 40 km/h

c) 24 km/h

d) 34 km/h

e) Other than those given as options

**Question 10:
**

A boat running downstream covers a distance of 24 km in 4 hours, while for covering the same distance upstreams it takes 6 hours. What is the speed of the boat in still water?

a) 5.5 kmph

b) 6 kmph

c) 3.5 kmph

d) Data inadequate

e) None of these

Blood Relation Questions for IBPS Clerk

**Answers and Solutions forĀ IBPS Clerk Time and Work Questions:**

**Solutions:**

**1)** Answer (A)

Least common multipke of 36,27 and 9 is 108.

Hence Harish, Dilip and Asha will meet at 108 second i.e 1 minute and 48 seconds.

Therefore, the correct option is option A.

**2)** Answer (D)

LCM of 12, 18 and 20 = 180

Hence, they’ll meet again after 180 seconds => 3 minutes.

**3)** Answer (E)

Let the speed of boat be b and that of water be w.

Hence, b+w = 32

and b-w = 28

Adding both eqns together, 2b = 60

b=30km/hr

**4)** Answer (A)

Length of platform = 200*2 = 400

The actual distance covered by train in 36 seconds = Length of platform + Length of train = 400+200= 600

Speed of the train = 600/36 = 16.67m/s = 60km/hr

Hence, ther correct option is A.

**5)** Answer (B)

Speed of the truck = 360/8 = 45 km/hr

Now,

Speed of the car = 360/6 = 60km/hr

Ratio of speed of truck and car = 45/60 = 3:4

Therefore, option B is correct.

IBPS CLERK FREE COMPUTER AWARENESS TESTS

**6)** Answer (B)

Number of days in 5 weeks = 5*7 = 35 days

Number of kilometres wallked in one day = 0.226 kilometres

Number of kilometres walked in 35 days = 0.226 * 35 = 7.91 km

Hence, option B is the correct answer.

**7)** Answer (D)

The time of their meeting again can be calciulated by taking LCM of 24, 6 and 14.

LCM of 24, 6 and 14 = 168

Now, 168 seconds = 2 min 48 s.

Option D is correct.

**8)** Answer (C)

The length of platform = 2*length of train = 2*240 = 480

Total distance covered by train = Length of platform + Length of train = 480+240 = 720

Speed of train = 720/120 = 6m/s

Hence, the correct option is option C.

**9)** Answer (A)

Let the speed of the train be x m/s

Speed of the man = 5km/hr = 1.388m/s

Relative speed of man when he is running in opposite direction = (x+1.388)

However train crossess him in 36 seconds = 350/36 = 9.722 m/s

x+1.388 = 9.722

x = 8.334 m/s

x = 30 km/hr

**10)** Answer (E)

Let the speed of the boat be S and the speed of the stream be R.

So, 24 / 4 = 6 = S + R

24 / 6 = 4 = S – R

So, 2S = 10 => S = 5 and R = 1

So, speed of the boat in still water = 1 kmph

[…] IBPS Clerk Time and Work Questions – Nov 15, 2017 […]